Toggle Navigation

 

Zlatni venčići

Pecivo za svaku priliku.

Plativoo
Priprema

Razmrviti svež kvasac, dodati kašiku šećera, preliti sa malo toplog mleka i ostaviti da uskisne.

Margarin rastopiti, staviti u činiju i dodati pripremljen kvasac, jaje, so i uz stalno mešanje dodavati brašno i preostalo mleko. Umesiti glatko testo i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Razviti testo na tanki list i iseci na uže trake. Uplitati po dve trake u spiralu, a zatim uviti u krug, da se dobije izgled venčica.

Pore‡đati u tepsiju, premazati umućenim jajetom, posuti semenkama lana i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 36 mg

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Natrijum - 128 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Natrijum - 64 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g pšeničnog brašna
    • 100 g integralnog brašna
    • 300 ml mleka
    • 100 g margarina
    • 20 g svežeg kvasca
    • 2 jajeta
    • 20 g semenki lana
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
Ključne reči:
mleko kvasac semenke lana brašno