Toggle Navigation

 

Kukuruzni uštipci

Uštipci su tradicionalno jelo, rado pripremano širom regiona. Slani ili slatki, prosto su neodoljivi.

Priprema

Umutiti u činiji jaje, so, prašak za pecivo, ulje, vodu i oba brašna.

Ulje dobro zagrejati.

Kašikom vaditi po malo mase i stavljati u ulje. Pržiti uštipke dok ne porumene, a zatim ih vaditi na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Servirati uštipke i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Folna kiselina - 20 mg

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Natrijum - 94 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Folna kiselina - 10 mg

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 5.5 mg

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 47 mg

Vlakna - 0 g

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g kukuruznog brašna
    • 150 g pšeničnog brašna
    • so,
    • prašak za pecivo
    • 1 jaje
    • 60 ml ulja
    • 160 ml vode
    • ulje za prženje