Toggle Navigation

 

Bajadera sa bademom

Badem se najčešće koristi za pripremu poslastica oljušten. Ako koristite neoljušteni badem, stavite ga u vrelu, ključalu vodu i ostavite kratko da prokuvau. Ocedite, operite hladnom vodom, istisnite ga iz ljuske i ostavite da se osuši. Sada ga po potrebi možete iseckati, samleti, iseći na tanke listiće ili rendati.

Priprema

Izmešati bademe, lešnike, keks i margarin. Ušpinovati šećer, dodati margarin, kada je margarin otopljen dodati pomešane bademe, lešnike i keks. Odvojiti polovinu mase, pa u nju dodati otopljenu mlečnu čokoladu i rasporediti po tepsiji. Prekriti drugom (svetlijom) polovinom mase i preliti glazurom od čokolade, rastopljenom sa malo margarina. Dok je topla, glazuru posuti listićima badema. Ostaviti bajaderu da se stegne. Bajaderu sa bademom iseći na kocke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 84 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 42 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 125 g mlevenih badema
    • 125 g mlevenih lešnika
    • 250 g mlevenog keksa
    • 50 g margarina
    • 100 g mlečne čokolade sa mlevenim bademima
    • 200 ml vode
    • 150 g šećera
  • Glazura:
    • 80 g čokolade
    • 50 g margarina
    • 2 kašike vode
    • 3 kapi ulja