Toggle Navigation

 

Bajadera

Glavni „krivac“ za ovako visok sadržaj masti u ovoj poslastici su orasi, koji se u piramidi ishrane nalaze u istoj grupi sa uljima i drugim izvorima masnoća. Na našem podneblju orah predstavlja dragocen izvor nezasićenih masnih kiselima i vitamina E.

Priprema

Ušpinovati šećer sa malo vode, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Dodati mleveni keks, mlevene orahe, mešati dok se ne sjedini i ostaviti da se prohladiti. U drugoj posudi rastopiti čokoladu. Prohlađenu masu podeliti na dva dela i u jednu umešati čokoladu. Namazati pleh istopljenim margarinom, rasporediti smesu sa čokoladom, preko staviti svetlu smesu i preliti glazurom od čokolade (otopljene sa malo margarina). Ostaviti bajaderu na hladno da se stegne i iseći na štangle.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 52.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 300 g šećera
    • 250 g mlevenih oraha
    • 150 g čokolade
    • 250 g mlevenog keksa
    • 200 g margarina
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 50 g margarina