Toggle Navigation

 

Baklava

Veoma slatka i jaka poslastica !

Priprema

Kore iseći na trake širine 10 cm. Spajati dve-tri kore premazujući mešavinom vode i ulja. Staviti po malo oraha i saviti u trougao.

Kada se sav materijal potroši, poređati trouglove u tepsiju i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C.

Skuvati preliv od šećera, vanil šećera i vode, dodati par kapi limunovog soka da se sok ne bi kristalizovao a zatim preliti pečene baklave.

Ostaviti da se ohladi i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 81 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 73 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 40.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 200 g mlevenih oraha
  • Sirup:
    • 800 g šećera
    • 500 ml vode
    • 2 kesice vanil šećera