Toggle Navigation

 

Jogurt baklava

Pečena baklava mora imati zlatno smeđu ili boju bakra. Sirupom od vode, limuna i šećera treba zaliti baklavu nakon što se malo rashladi, a na tako prelivenu baklavu najbolje je staviti aluminijumsku foliju i preko nje staviti nešto teško kako bi se sirup bolje upio. Pre služenja poželjno je hladiti nekoliko sati ili ostaviti da prenoći u frižideru.

Plativoo
Priprema

U činiji umutiti penasto jaja. Dodati ulje, jogurt, orahe, vanil šećer i šećer, promešati i pripremiti nadev za baklavu.

Pleh premazati uljem i ređati 4 kore. Svaku koru premazati uljem. Zatim premazivati kore nadevom i tako redom dok se ne potroše svi sastojci.

Iseći baklavu na trouglove i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, oko 30 minuta, dok ne porumeni.

Skuvati sirup od šećera, vode i limuna, preliti gotovu baklavu i ostaviti par sati da baklava upije sirup.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 74 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 37 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 500 g kora za pitu
  • Preliv:
    • 250 ml jogurta
    • 400 g iseckanih oraha
    • 250 ml ulja
    • 5 jaja
    • 200 g šećera
    • 1 kesica vanil šećera
  • Sirup:
    • 500 g šećera
    • sok od jednog limuna
    • 800 ml vode
Ključne reči:
baklava jogurt šećer orasi ulje