Toggle Navigation

 

Baklava sa višnjama

Legenda kaže da je prvi jogurt nastao u bisagama nomada koji je putujući kroz pustinju zaboravio da nosi mleko. Kasnije je otkrio da se zbog sunca i vrućine pretvorilo u kremasti napitak. Neki tvrde da je spomenuti nomad bio mongolski vojskovođa Džingis Kan i da je upravo jogurt zaslužan za njegove osvajačke uspjehe.

Priprema

Kore podeliti na dva dela. Prvu polovinu kora ređati u podmazanu tepsiju i svaku koru premazivati smesom od jaja, šećera, ulja, jogurta i praška za pecivo. Zatim posuti prezlom, poređati oceđene višnje i ponovo posuti prezlom. Preko višanja ređati drugi deo kora i ponovo svaku koru, sem poslednje, premazati smesom. Staviti baklavu da se peče u rernu zagrejanu na 200°C dok ne porumeni. Za to vreme skuvati sirup od vode, šećera i vanil šećera, prohladiti i preliti pečenu baklavu. Baklavu iseći na kocke, servirati i poslužiti.

(napomena: mera za šolju je šolja za belu kafu)

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 166 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 83 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

  • Preliv:
    • 3 jaja
    • 1 šolja šećera
    • 1 šolja ulja
    • 1 šolja jogurta
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 3 šolje šećera
    • 3 šolje vode
    • 1 vanil šećer
  • Ostali sastojci:
    • 500 g tankih kora
    • 800 g višanja
    • prezla