Toggle Navigation

 

Baklava sa cimetom

Smokve su tipično mediteransko voće koje se može jesti sveže ili sušeno. Sto grama suvih smokvi ima oko 250 kcal i gotovo 60 g šećera. Suve smokve obavezno čuvajte na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru, najviše nekoliko meseci.

Plativoo
Priprema

Smokve iseckati na kockice i pomešati sa suvim grožđem i cimetom.

Namastiti tepsiju i ređati kore za pitu. Posle svake druge posipati sa suvim voćem.

Završiti sa dve kore, poprskati vodom, iseći na kocke i staviti u zagrejanu rernu da se peče 25 minuta na 220*C.

Skuvati sirup od vode, šećera i soka od limuna. Toplu baklavu preliti sirupom i ostaviti da se ohladi.

 

Već pri prvom pogledu na spisak neophodnih namirnica, može se zaključiti da je u pitanju poslastica koja obiluje ugljenim hidratima. Osobe obolele od šećerne bolesti i gojazne osobe bi trebalo da izbegavaju ovakav tip poslastice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 85 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g tankih kora za pitu
    • 200 g šećera
    • 200 g suvog grožda
    • 200 g suvih smokava
    • 1 kašicica cimeta
    • sok od jednog limuna
    • 2 vanil-šecera
    • 150 ml vode