Toggle Navigation

 

Čokoladna kesten torta

Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe po visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno skroba, manjem udelu masti u odnosu na uljima bogato koštunjavo voće i po prisustvu manje količine vitamina C.

Priprema

Za prvi fil penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati rum i kesten pire, promešati i sjediniti fil. Za drugi fil umutiti jaja sa šećerom, kuvati na pari dok se ne zgusne, dodati čokoladu, rastopiti i ohladiti. U ohlađen fil dodati penasto umućen margarin, promešati i sjediniti i ovaj fil. Za treći fil razmutiti puding sa malo mleka, a u preostalo mleko staviti šećer, zagrejati, dodati puding i kuvati dok se ne zgusne. Puding ohladiti, dodati umućen margarin i sjediniti. Sva tri fila dobro ohladiti. U kalup staviti prvo fil od kestena, narendati čokoladu, staviti drugi fil i preko njega narendati čokoladu, a zatim staviti i treći fil. Preko cele torte narendati preostalu čokoladu i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 189 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 94.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Fil:
    • 500 g kesten pirea
    • 200 g margarina
    • 100 g šećera u prahu
    • 20 ml ruma
  • Fil 1:
    • 4 jaja
    • 150 g šećera
    • 100 g čokolade
    • 125 g margarina
  • Fil 2:
    • 2 kesice pudinga od čokolade
    • 100 g šećera
    • 600 ml mleka
    • 100 g margarina
  • Za posipanje
    • 200 g čokolade