Toggle Navigation

 

Čokoladna salama

Suvo grožđe se dobija sušenjem svežeg grožđa na suncu ili u sušarama. Time se dobijaju zlatne, zelene ili crne bobice fantastičnog ukusa. Ima široku primenu u kuvanju širom sveta, naročito za pripremu poslastica.

Plativoo
Priprema

Rastopiti čokoladu, a zatim u posudu staviti mlevene orahe, šećer u prahu, suvo grožđe, jaje i čokoladu.

Umesiti čvrstu smesu, urolati kao salamu i ostaviti da se ohladi.

Čokoladnu salamu servirati isečenu na manje komade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 5 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 57.5 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 2.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

20 min.

Sastojci

    • 150 g mlevenih oraha
    • 150 g šećera u prahu
    • 100 g suvog grožda
    • 1 jaje
    • 60 g čokolade