Toggle Navigation

 

Carigradske štangle

Suvo grožđe predstavlja veoma značajan izvor energije, hranljivih materija, vitamina i dijetnih vlakana. U 100 g suvog grožđa ima više od 320 kcal, a sve hranljive i zaštitne materije, osim vitamina C se nalaze u u većoj koncentraciji u odnosu na sveže grožđe.

Plativoo
Priprema

Zagrejati u šerpici med.

Umutiti na pari šaum od belanaca i šećera, da bude gust. Dodavati uz stalno mešanje zagrejan med.

Zatim dodati orahe, suvo grožđe i promešati.

Oblatne premazati pripremljenom filom i ređati jednu na drugu.

Ostaviti da se ohladi i stegne i iseći na štangle.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 14 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 7 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 120 g meda
    • 4 belanceta
    • 250 g šećera
    • 150 g seckanih oraha
    • 100 g suvog grožda
    • 1 pakovanje oblatni