Toggle Navigation

 

Čokoladni rolat sa višnjama

Višnje sadrže biljni pigment antocijan i vitamin C - moćne antioksidanse značajne u prevenciji oboljenja srca i malignih oboljenja. Imaju visok procenat vode i ugljenih hidrata (glukoze) a bogat su izvor kalijuma. Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, kao i vode deluju, osvežavajuće na organizam.

Plativoo
Priprema

Odvojiti žumanca od belanaca. U žumanca dodavati kašiku po kašiku šećera i mutiti, a belanca umutiti u čvrst sneg. U umućena žumanca dodati kakao i ekstrakt vanile. Izmešati smesu od žumanaca i belanaca, promešati žicom za mućenje i razliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Koru peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta, bez otvaranja rerne. Gotovu koru uviti u vlažnu pamulnu krpu i ostaviti da se ohladi. 100 ml slatke pavlake ugrejati, staviti belu čokoladu, rastopiti uz neprestano mešanje i ostaviti da se ohladi. Ostatak slatke pavlake umutiti u šlag. Pomešati ohlađ‹enu čokoladu i šlag, promešati i napraviti krem. Odviti koru, premazati većom količinom krema, na jedan kraj staviti oceđ‹ene višnje i uviti u rolat. Premazati rolat ostatkom krema i ohladiti.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 26 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 13 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 6 jaja
    • 175 g šećera
    • 50 g kakaa
    • 100 g smrznutih višanja
    • 250 g bele čokolade
    • 300 ml slatke pavlake
    • 0.5 kašičice ekstrakta vanile