Toggle Navigation

 

Dalmatinski kolač sa kruškama u čokoladi

U našem podneblju kruška je izuzetno cenjeno voće. U 100 g ploda kruške ima do 60 kcal, od toga najviše ugljenih hidrata, i to fruktoze, zbog čega se ne isključuje iz jelovnika dijabetičara. Mogu je koristiti i osobe sa povišenim holesterolom.

Plativoo
Priprema

U posudi penasto umutiti belanca sa rastopljenim puterom. U drugoj posudi umutiti žumanca, dodati šećer i vanil šećer. U smesu od žumanaca dodati brašno i prašak za pecivo i promešati. Obe smese sjediniti, lagano promešati da bi se sastojci sjedinili i staviti u pripremljen četvrtasti kalup. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C 10 minuta, a zatim izvaditi iz rerne i preko kolača poređati polutke očišćenih krušaka. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta. Kolač izvaditi iz rerne, preliti rastopljenom čokoladom i ostaviti da se ohladi. Servirati i poslužiti dalmatinski kolač sa kruškama.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 152 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 85 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 76 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 42.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 4 jaja
    • 100 g šećera
    • 100 g brašna
    • 70 g putera
    • 6 većih krušaka
    • 2 vanil šećera
    • 5 g praška za pecivo
    • 100 g čokolade za kuvanje
Ključne reči:
kruške puter brašno čokolada jaja