Toggle Navigation

 

Ekleri sa kafom

Osobe koje imaju povišene vrednosti krvnog pritiska, moraju znati da šolja od 150 ml instant kafe bez kofeina sadrži oko 3 mg kofeina u poređenju sa približno 110 mg koliko sadrži ista količina kafe sa kofeinom.

Priprema

U šerpu staviti vodu i puter, polako zagrevati a kada se rastopi dodati brašno i mešati dok testo ne počne da se odvaja od šerpe. Testo mutiti mikserom i dodati jaja. špric napuniti testom i na nauljenu tepsiju formirati eklere. Peći 25 minuta na 200*C. Rernu nemojte otvarati tokom pečenja. Kafu pomešati sa vodom, dodati narendanu čokoladu i rum. Mikserom umutiti pavlaku i sjediniti sa filom od čokolade. Pečene i prohlađene eklere preseći uzduž na pola, krem staviti u špric i napuniti donje polovine. Poklopiti gornjom polovinom i preliti čokoladnim topingom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 95 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 112.5 kcal

Natrijum - 47.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kafena kašika instant kafe
    • 75 g brašna
    • 110 g putera
    • 2 jaja
    • 150 ml vode
    • 300 ml biljne pavlake
    • 90 g šećera u prahu
    • 50 g rendane čokolade
    • malo ruma
    • 2 kašike vode