Toggle Navigation

 

Roki kolačići

Iako puter pretežno sadrži zasićene masne kiseline životinjskog porekla (oko 60%), on ne sadrži trans-masne kiseline kao tvrdi margarini što je njegova prednost. Može se koristiti za kuvanje, pečenje, za začinjavanje hrane i kod pripreme sosova i umaka.

Priprema

U šerpici rastopiti čokoladu i puter, a zatim ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti jaja sa šećerom, praškom za pecivo, vanil-šećerom i instant kafom. Sjediniti obe smese i mešati dok se ne ujednače. Uz mešanje postepeno dodavati brašno i deo iseckanih badema. Masu sipati u nauljen i brašnom posut pleh, a zatim posuti ostatak iseckanih badema. Peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 180*C.

Ova poslastica se, zbog povećanog udela kako ukupnih, tako i zasićenih, aterogenih masnoća, ne preporučuje srčanim bolesnicima, kao i osobama sa povišenim masnoćama u krvi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 27.5 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Natrijum - 52.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g čokolade
    • 150 g putera
    • 2 jaja
    • 250 g šećera
    • 1 kesica praška za pecivo
    • vanil-šecer
    • 1 kašicica instant kafe
    • 250 g brašna
    • 200 g badema