Toggle Navigation

 

Ekstra voćna torta

Banane rastu u tropskim predelima. Beru se zelene i tokom skladištenja i transporta se čuvaju u uslovima koji sprečavaju brzo zrenje. Nedovoljno zrele, zelene banane sadrže više skroba i manje su slatke. Procesom zrenja skrob se konvertuje u dekstrin i glukozu, te su zrele banane slađe. 

Priprema

Ocediti tropsko voće od soka iz konzerve. Sipati sok u šerpu, dodati 200 ml soka od jabuke i 200 ml slatke pavlake a zatim zagrejati, dodati razmućen želatin, promešati i ostaviti žele da se prohladi.

Staviti tropsko voće, kao i iseckane banane, jabuke i kivi i promešati.

Kalup, po dnu, obložiti piškotama prethodno potopljenim u sok od jabuke. Preručiti žele sa voćem u kalup i ostaviti u frižider da se stegne.

Preostalu slatku pavlaku umutiti u šlag premazati i ukrasiti tortu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 37 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 18.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Krem:
    • 400 g tropskog voća iz konzerve
    • 2 banane
    • 2 kivija
    • 2 jabuke
    • 200 ml soka od jabuke
    • 4 kesice želatina
    • 200 ml slatke pavlake
  • Dekoracija:
    • 300 ml slatke pavlake
  • Ostali sastojci:
    • 200 g piškota
    • 200 ml soka od jabuke