Toggle Navigation

 

Farmerski keksići

Kada vam se dogodi da prilikom pripreme poslastice koristite samo belanca a žumanca ostanu neiskorišćena, žumanca stavite u šoljicu, prelijte ih hladnom vodom i čuvajte ih u frižideru do upotrebe. U slučaju da su vam potrebna žumanca, belanca možete i da zaledite.

Plativoo
Priprema

Umutiti margarin i šećer, dodati jaje, kuvana žumanca, badem, brašno i rendanu koru limuna.

Testo izraditi, razviti oklagijom, iseći štapiće, premazati belancetom i posuti šećerom.

Poređati keksiće u tepsiju i peći u rerni 20 minuta na 180*C.

 

Poslastica bogata masnoćama i ugljenim hidratima, sadrži pre svega tzv. prazne kalorije, jer se u organizam unosi znatna količina energije, bez drugih nutritivno značajnih elemenata. Ne zaboravite da i ove kalorije ulaze u ukupnu dnevnu energetsku vrednost, koja treba da bude usklađena sa energetskim potrebama organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 74 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 6 tvrdo kuvanih žumanaca
    • 1 jaje
    • 150 g margarina
    • 200 g šećera
    • 100 g iseckanih badema
    • rendana kora limuna
    • 300 g brašna
    • 2 belanca
    • 30 g šećera
Ključne reči:
margarin šećer jaja badem limun