Toggle Navigation

 

Čokoladne badem korpice

Osnovni sastojci svih čokolada su kakao masa, kakao puter i šećer. Kao značajni dodaci tu su aroma vanile i lecitin čiji je zadatak da emulguje masti i da olakša povezivanje svih sastojaka u namirnicu jedinstvenog ukusa, arome i osećaja topivosti u ustima. Dodavanje drugih sastojaka – mleka u prahu, jezgrastog ili drugog voća ili sastojaka obezbeđuje veliku raznolikost vrsta i ukusa čokolade.

Plativoo
Priprema

U šerpi rastopiti čokoladu, dodati rum, instant kafu (u prahu), šećer u prahu, bademe i sok i koru pomorandže.

Dobro izmešati masu i sipati po malo mase u papirne korpice.

Čokoladne badem korpice ostaviti da se dobro ohlade i stegnu.

 

100 grama badema sadrži oko 200 mg kalcijuma, minerala važnog za održavanje i očuvanje kostiju. Stoga su za osobe koje su alergične na mleko i mlečne proizvode ili ne mogu da ih konzumiraju iz nekih drugih razloga, bademi odličan izvor kalcijuma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 1 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 0.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g čokolade
    • 200 g iseckanih badema
    • 200 g šećera u prahu
    • 15 ml ruma
    • 20 g instant kafe
    • sok i kora 1 pomorandže