Toggle Navigation

 

Krckave bombice od badema

Bademi su zbog svog bogatog nutritivnog sastava izuzetno značajni kao sastavni deo uravnotežene ishrane. Odličan su izvor vitamina E i to u obliku alfa-tokoferola, moćnog antioksidanta, kome se pripisuje sposobnost snižavanja holesterola.

Priprema

Suvo grožđe oprati toplom vodom, preliti rumom i ostaviti da odstoji dok ne nabubri. Čokoladu otopiti na pari i u nju umešati suvo grožđe, rum i bademe narezane na štapiće. Kašičicom vaditi bombice i stavljati u papirne korpice. Bombice ostaviti u frižideru da se stegnu. Servirati i poslužiti.
S obzirom na to da bademi imaju veliki procenat masnoća, vrlo je važno da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom, hladnom I suvom mestu kako ne bi užegli. Ukoliko ih držite u frižideru, svežina badema održaće se i nekoliko meseci, a ako ih zamrznete, i do godinu dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 1 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 0.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 50 g suvog grožda
    • 200 g čokolade
    • 80 g oljuštenih i proprženih badema