Toggle Navigation

 

Grilovano voće

S obzirom da se banane beru dok su još zelene, nije neuobičajeno da se u prodaji nađu zelenkasti, nedovoljno zreli plodovi. Takve banane kupite ukoliko ne nameravate odmah da ih konzumirate, ali ih ostavite da sazru na sobnoj temperaturi. Najlepše su zlatno žute banane, često sa po kojom smeđom pegom na kori, i takve valja upotrebiti odmah. 

Plativoo
Priprema

Pomorandže i ananas iseći na kolutove, a banane ostaviti cele.

Izgrilovati voće sa obe strane i prohladiti.

U šerpici rastopiti margarin, dodati šećer i vodu i kuvati dok se ne zgusne.

Voće rasporediti u činiju, posuti cimetom i orasima i preliti šećernom glazurom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 2 g

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 12.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1 g

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 100 g smedeg šecera
    • 50 ml vode
    • cimet
    • 20 g margarina
  • Ostali sastojci:
    • 2 pomorandže
    • 1 svež ananas
    • 4 banane
    • 100 g seckanih oraha