Toggle Navigation

 

Gužvara sa pomorandžom

Pomorandža je agrum sočnih plodova, kiselkasto - slatkog ukusa. Konzumira se najčešće sveža ili prerađena u sok, ali odvažni gurmani probaće je i ovom interesantnom jelu decentnog ukusa.

Priprema

Umutiti jaja, dodati kiselo mleko, šećer, vanil-šećer, prašak za pecivo, ulje, sok i rendanu koru od jedne pomorandže i dve pomorandže iseckane na kockice.

Promešati sastojke, a zatim pomešati sa gužvanim tankim korama.

Tepsiju premazati uljem, staviti na dno dve kore, ređati gužvaru i preklopiti sa dve preostale kore.

Pitu peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko pola sata.

Pripremiti sirup od vode, šećera i soka od limuna.

Toplu gužvaru sa pomorandžom preliti sirupom i ostaviti da se ohladi. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 237 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 118.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 180 g kiselog mleka
    • 2 kašike ulja
    • 5 jaja
    • 1 prašak za pecivo
    • 2 vanil-šecera
    • 150 g šećera
    • 3 pomorandže
  • Preliv:
    • 200 ml vode
    • 200 g šećera
    • sok jednog limuna