Toggle Navigation

 

Himalaji torta

Kremsta snežna torta sa notama dalekih Himalaja...

Plativoo
Priprema

Umutiti belanca u čvrst sneg. Postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Zatim varjačom lagano umešati orahe, smokve i grožđe. Rasporediti smesu u pleh obložen pek papirom i sušiti koru u rerni na 150*C, oko 45 minuta. Pečenu i ohlađenu koru iseći po dužini na tri dela.

Žumanca i šećer umutiti penasto na pari i ohladiti. Dodati u masu izrađen margarin, promešati i podeliti na dva dela.

U jedan deo umešati kokos, a u drugi dodati rastopljenu i ohlađenu čokoladu.

Filovati tortu: kora, kokos fi, kora, čokoladni fil i kora.

Tortu premazati i dekorisati umućenom pavlakom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 27 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 143 mg

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 108 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 71.5 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 54 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 14 belanaca
    • 14 kašika šećera
    • 200 g seckanih oraha
    • 200 g seckanih suvih smokava
    • 200 g suvog grožđa
  • Fil:
    • 14 žumanaca
    • 14 kašika šećera
    • 1 margarin
    • 100 g čokolade za kuvanje
    • 100 g kokosa
  • Dekoracija:
    • 400 ml slatke pavlake