Toggle Navigation

 

Jevrejska torta

Bela čokolada je bele ili žućkaste boje zato što ne sadrži kakao, već samo kakao maslac. Ukoliko belu čokoladu koristite prilikom pripreme poslastica, vodite računa o tome da se bela čokolada vrlo brzo topi i lako može da zagori ako je kuvate duže vreme

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca i uz postepeno dodavanje šećera mutiti dok se šećer ne rastopi. Isključiti mikser, dodati brašno i mlevene lešnike, promešati varjačom i sjediniti sastojke.

Razliti u podmazane kalupe i kore peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta (ispeći 3-4 kore, a koristiti ili četvrtaste ili okrugle kalupe).

U posudi penasto umutiti žumanca sa šećerom, a zatim krem kuvati na pari dok se ne zgusne.

Dodati belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.

U ohlađen krem dodati penasto umućen margarin i umutiti fil.

Filovati kora-fil-kora, dok se ne potroše sastojci.

Celu tortu premazati preostalim filom, dekorisati umućenom slatkom pavlakom i do posluženja držati na hladnom mestu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 104 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 129 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 52 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 64.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 12 žumanaca
    • 12 kašika šećera
    • 250 g bele čokolade
    • 250 g margarina
  • Kore:
    • 12 belanaca
    • 12 kašika šećera
    • 3 kašike brašna
    • 320 g mlevenih lešnika
  • Dekoracija:
    • 500 ml slatke pavlake