Toggle Navigation

 

Kajsija štangle

Suvo voće je vrlo poželjno, jer istovremeno predstavlja izdašan izvor kalorija i različitih zaštitnih sastojaka. Spada u vrlo zdravu hranu, u kojoj su sve hranljive materije višestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povećava između šest i deset puta, zavisno o kojoj vrsti je reč. U našem podneblju u upotrebi su najčešće suve šljive, smokve, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, mada se sve više navikavamo i na egzotične vrste kao što su urme, ananas, banane, papaja...

Plativoo
Priprema

Suve kajsije samleti na mašini za meso, dodati šećer u prahu i mesiti dok se masa ne ujednači. Smesu staviti na list oblande i prvo je rasporediti rukama, a zatim i oklagijom.

Ušpinovati šećer sa vodom, dodati margarin i kad masa postane gusta kao za slatko skloniti je sa grejnog tela. U smesu dodati mlevene orahe i keks, promešati i ohladiti par minuta.

Filom premazati kajsije i ostaviti da se ohladi.

Rastopiti čokoladu sa margarinom i glazurom premazati fil.

Pre serviranja iseći štangle, dekorisati listićima badema i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 59 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 29.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 1 list oblande
    • 1 kg suvih kajsija
    • 200 g šećera u prahu
  • Fil:
    • 400 g šećera
    • 100 ml vode
    • 250 g margarina
    • 400 g mlevenih oraha
    • 250 g mlevenog keksa
  • Glazura:
    • 150 g čokolade
    • 2 kašike mleka
    • 1 kašika margarina