Toggle Navigation

 

Svečani kuglof

Suve šljive su izuzetno bogate jedinjenjima iz grupe fenola, sa dokazanim antioksidantnim svojstvima. Druga, jednako važna odlika suvih šljiva je bogatstvo u rastvorljivim i nerastvorljivim dijetnim vlaknima. Kada kupujete suve šljive, obratite pažnju na njihov kvalitet. Treba da budu mesnate, sjajne, relativno meke i bez tragova plesni. Ukoliko kupujete industrijski zapakovane suve šljive, najbolje je da birate one koje su u providnom, dobro zavarenom pakovanju, koje će očuvati sočnost plodova, a vama omogućiti uvid u kvalitet.

Priprema

Margarin, vanil-šećer i šećer u prahu umutiti u penastu smesu.

Dodati jedno po jedno žumance, koru od limuna, iseckano suvo i kandirano voće, orahe i lešnike.

Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i promešati. Isključiti mikser, dodati čvrst sneg od 6 belanaca i smesu pažljivo promešati.

Kalup za kuglof dobro premazati rastopljenim margarinom, posuti brašnom ili prezlom i razliti umućenu smesu.

Kuglof peći u rerni zagrejanoj na 175°C oko sat vremena.

Nakon pečenja kuglof ostaviti u kalupu da se ohladi, a zatim ga prevrnuti na tacnu, preliti rastopljenim margarinom i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 82.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 31.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g margarina
    • 200 g šećera u prahu
    • 1 kesica vanil-šecera
    • 6 jaja
    • rendana kora od 1 limuna
    • 100 g suvog grožda
    • 100 g iseckanih suvih šljiva
    • 50 g iseckanih suvih smokava
    • 50 g iseckanih suvih kajsija
    • 50 g iseckanog kandiranog ananasa
    • 100 g iseckanih oraha
    • 20 g iseckanih lešnika
    • 200 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 50 g margarina