Toggle Navigation

 

Čari

Energetski bogata poslastica koja je namenjena pre svega deci. Da bi potrošili 240 kalorija koliko ima jedno parče ovog kolača, treba da vozite bicikli oko sat vremena.

Priprema

Umutiti margarin sa polovinom šećera. Razdvojiti posebno žumanca i belanca. U margarin dodavati jedno po jedno žumance, a zatim ekstrakt, brašno, prašak za pecivo i kiselo mleko. Penasto umutiti belanca sa ostatkom šećera i sjediniti sa prvom smesom. Dodati višnje i dobro promešati. Sipati u nauljen i pobrašnjen kalup. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180 *C. Vreo kolač preliti pripremljenom toplom glazurom. Dobro ohladiti i servirati.
Postoje dve glavne vrste badema: slatki i gorki. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, dok je gorki badem otrovan i nejestiv, ali se gaji i prerađuje radi dobijanja esencijalnog bademovog ulja. Ekstrakt badema koji se dodaje u pripremi kolača proizvodi se od gorkog badema. Od procesiranog gorkog badema takođe se proizvodi i poznati liker "Amaretto".
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 16.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 180 g margarina
    • 300 g šećera
    • 3 jaja
    • 2 kašicice ekstrakta badema
    • 350 g brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 360 ml kiselog mleka
    • 75 g šećera u prahu
    • 1 kašika vode
    • 1 kašikica ekstrakta badema
    • 1 kašika kakaa