Toggle Navigation

 

Kesten štangle

Za razliku od drugog orašastog voća sa obiljem masnih ulja, glavni sastojak kestena je skrob. Iako je plod kestena vrlo hranljiv, dosta se teško vari. U poslastičarstvu se najviše koristi industrijski prerađen i zaslađen kesten. Zbog svoje strukture, lako se može sasladiti i nekim od veštačkih zaslađivača.

Priprema

Umutiti u činiji penasto margarin, dodati kesten pire, šećer u prahu i rum. Masu dobro umutiti i rasporediti u tepsiju tako da masa bude debljine jednog cantimetra.

Rastopiti čokoladu sa margarinom i vodom. Preliti glazuru preko kesten mase i poređati polutke oraha.

Ohladiti, iseći štangle i servirati.

 

Od minerala, kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, gvožđe, bakar i mangan. S obzirom na to da je kesten bogat kalijumom, a siromašan natrijumom, preporučuje se u ishrani bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 750 g kesten pirea
    • 100 g šećera u prahu
    • 15 ml ruma
    • 125 g margarina
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 10 g margarina
    • 30 ml vode
    • 20 komada celih polutki oraha
Ključne reči:
kesten pire margarin rum čokolada