Toggle Navigation

 

Kesten bajadera

U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kao kuvan ili pečen, u nekim krajevima za pripremu slanih specijaliteta (punjenje gusaka ili ćurki). Međutim, najpoznatija i najčešća primena kestena je za različite poslastice – najjednostavniji kesten pire sa šlagom, ali i kao osnova mnogih kolača i slatkiša.

Priprema

Za pripremu prve smese ušpinovati šećer sa 2 dl vode. Kakao i keks pomešati u činiji, pa dodati i dobro promešati. Penasto umutiti margarin i dodati u pripremljenu smesu, pa sve dobro izmešati i podeliti na dva dela. Za drugu smesu penasto umutiti margarin i dodavati malo po malo kesten pirea, sve vreme muteći. Pripremiti želatin prema uputstvu i dodati u smesu sa kestenom. Tepsiju obložiti masnim papirom. Pola smese od keksa razvući rukama, rasporediti smesu od kestena i na kraju dodati drugu polovinu smese od keksa. Dobro utapkati rukama. Preliti glazurom od čokolade (istopljene sa malo ulja). Kesten bajaderu dobro ohladiti, a zatim iseći na kocke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 214 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 27.5 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 107 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

  • Krem 1:
    • 500 g mlevenog keksa
    • 300 g šećera
    • 200 ml vode
    • 250 g margarina
    • 4 kašike kakaa
  • Krem 2:
    • 500 g kesten pirea
    • 250 g margarina
    • 2 kesice želatina
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 2 kašike ulja