Toggle Navigation

 

Keks kolač sa kruškama (posno)

Kruška je sočno i slatko voće s pomalo zrnastom teksturom. U doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza. Zbog izuzetne slatkoće, sok od kruške se ponekad koristi u desertima kao zaslađivač.

Plativoo
Priprema

Na dno tepsije poređati keks. U vodu staviti šećer, promešati, staviti oljuštene i isečene kruške i kuvati dok ne omekšaju. Izvaditi kruške iz vrelog sirupa, procediti ih, propasirati i staviti preko keksa. Razmutiti puding sa malo vrelog sirupa u kom se se kruške kuvale, a zatim staviti u isti sirup da se puding kuva. Skuvani puding staviti preko krušaka i ostaviti da se kolač ohladi i stegne. Hladan kolač dekorisati šlagom, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 215 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

    • 600 g krušaka
    • 200 g posnog keksa
    • 2 kesice pudinga od vanile
    • 4 kašike šećera
    • 2 kesice šlaga
    • 1 l vode
Ključne reči:
posno keks kruške šećer voda