Toggle Navigation

 

Kesten kuglof

Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe po visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno skroba, manjem udelu masti u odnosu na uljima bogato koštunjavo voće i po prisustvu manje količine vitamina C.

Priprema

Izmešati kesten pire, slatku pavlaku i mleko. Penasto umutiti puter sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje, a zatim u smesu ručno dodavati brašno, vanil-šećer, prašak za pecivo, cimet, mlevene bademe i kesten pire sa mlekom i pavlakom. Dobro promešati sastojke i razliti u kalup premazan puterom i posut prezlom ili brašnom. U kuglof dodati iseckanu crnu čokoladu, promešati kašikom i staviti kuglof da se peče. Peći oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Ispečen kuglof prvo dobro ohladiti, pa tako ohlađŠen izvaditi iz kalupa. Kesten kuglof dekorisati glazurom od rastopljene bele čokolade ili ga posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 113 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 56.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

    • 125 g putera
    • 150 g šećera
    • 3 jaja
    • 300 g pšeničnog brašna
    • 50 g mlevenih badema
    • 200 ml mleka
    • 150 ml slatke pavlake
    • 250 g kesten pirea
    • 1 vanil-šecer
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 1 kašicica cimeta
    • 50 g crne čokolade