Toggle Navigation

 

Kesten kup

U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuvan ili pečen, a u nekim krajevima i za pripremu slanih specijaliteta (punjenje gusaka ili ćurki). Međutim, najpoznatija i najčešća primena kestena je za pripremu različitih poslastica, pre svega, kesten pirea sa šlagom.

Priprema

Umutiti biljnu pavlaku (ostaviti jednu trećinu za ukrašavanje), pa dodati kesten pire i rum. Podeliti masu na 6 porcija, u svaku staviti kuglu sladoleda, ukrasiti ostatkom šlaga i narendanom čokoladom.

Jedna porcija kesten kupa ima izuzetno veliku energetsku vrednost kao i masnoće, te se osobama sa hroničnim bolestima preporučuje da maksimalno smanje porciju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 58 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 29 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g kesten pirea
    • 6 kugli sladoleda od vanile
    • 2 dl biljne pavlake
    • 50 g rendane čokolade