Toggle Navigation

 

Kesten torta sa rumom

Za razliku od drugog orašastog voća koje ima obilje masnih ulja, glavni sastojak kestena je skrob. Zbog toga se od kestena može dobiti ?no brašno koje se lako vari.

Priprema

Umutiti belanca sa šećerom, dodati otopljen margarin, lagano umešati brašno i kakao.

Koru peći u nauljenom i pobrašnjenom kalupu za torte 15 minuta na 200*C.

Zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Zagrejati mleko, dodati kesten pire i čokoladu, pa skuvati.

Kada se masa ohladi, dodati umućen margarin i rum i promešati.

Fil premazati preko kore i dekorisati tortu rendanom čokoladom i šlagom. Dobro ohladiti tortu.

 

U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuvan ili pečen, a u nekim krajevima služi za pripremu slanih specijaliteta. Kesten pire je omiljena poslastica, te je stoga čest sastojak u pripremi, kolača, torti, kuglica....

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 32.5 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 52.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 4 belanceta
    • 120 g šećera
    • 50 g brašna
    • 20 g kakaa
    • 30 g margarina
  • Fil:
    • 200 ml mleka
    • 250 g kesten pirea
    • 50 g čokolade
    • 200 g margarina
    • 15 ml ruma