Toggle Navigation

 

Torta kesten pire

Kesten je namirnica blagog slatkastog ukusa. Iako pripada koštunjavom voću, bitno se razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe po visokom sadržaju ugljenih hidrata, posebno skroba, manjem udelu masti u odnosu na uljima bogato koštunjavo voće i po prisustvu manje količine vitamina C.

Priprema

Pleh premazati uljem i posuti brašnom (da se patišpanj ne bi lepio prilikom pečenja).

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca i šećer ulupati u čvrst šlag, a zatim dodati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem.

U umućenu smesu dodati brašno i kakao, promešati i razliti u pleh.

Staviti koru da se peče u rernu zagrejanu na 200*C oko 20 minuta.

Koru ohladiti, preseći uzduž na dva mesta (da se dobiju tri kore).

Biljnu pavlaku umutiti u šlag, a potom dodati kesten pire, promešati i napraviti fil.

Premazati kore filom od kestena, dekorisati šlagom, ostaviti da se ohladi a potom poslužiti.

Po želji tortu ukrasiti rastopljenom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.

 

Održavanje normalne telesne mase ili fiziološka uhranjenost jedan je od osnovnih uslova za dobro sveukupno zdravlje. Postiže se skladom energetskog unosa hrane, sa jedne strane, i rashoda energije fizičkom aktivnošću, sa druge strane. Formula uspeha je toliko jednostavna, ali je vrlo često teško dostižna.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 25 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 125 g šećera
    • 125 g brašna
    • 50 g kakaa
  • Krem:
    • 400 ml biljne pavlake
    • 250 g kesten pirea