Toggle Navigation

 

Kuglof sa šargarepom

Odlično izbalansirana poslastica, koja zahvaljujući šargarepi sadrži ß- karoten, veoma važan antioksidans koji u organizmu pretvara u dragoceni vitamin A. Vitamin A je neophodan za normalnu funkciju vida, štiti kožu od opasnog spektra UV zračenja i ima antitumorsko delovanje.

Priprema

šargarepu oprati, očistiti i sitno izrendati. Poprskati limunovim sokom da ne pocrni. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti prezlom. Žumanca umutiti sa šećerom. Izmešati šargarepu sa rastopljenim puterom i kakaom. Izmešati brašno, gustin i prašak za pecivo. U žumanca dodati šargarepu, a zatim brašno sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano promešati i dodati ulupana belanca. Gotovu smesu sipati u kalup i peći 45-50 minuta na 180*C. Ispečen kuglof prohladiti, prevrnuti na tanjir i posuti šećerom u prahu.

 

Ukoliko kuglof ne izlazi lako iz modle, okrenite je i položite na tanjir, a zatim prekrijte vlažnom krpom. Ako ni tada kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 117 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 58.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g šargarepe
    • 2 kašike soka od limuna
    • 50 g gustina
    • 5 jaja
    • 100 g brašna
    • 200 g šećera
    • 50 g putera
    • 100 g kakaa
    • 1 kašicica praška za pecivo