Toggle Navigation

 

Klavir torta

Maline se u kulinarstvu koriste kao sveže ili zamrznute, za izradu sokova, džemova, slatkog, kao i niza osvežavajućih, aromatičnih poslastica. Energetska vrednost im je svega oko 25 kcal. Sadrže nešto vitamina B i dosta vitamina C, beta-karotina i pigmenta antocijana koji su moćni antioksidansi. Blagotvorne su u prevenciji i lečenju anemije, snižavanju krvnog pritiska, pa se preporučuje za očuvanje srca i krvnih sudova.

Plativoo
Priprema

Umutiti belanca, šećer i žumanca. Smesu mešati žicom za mućenje i polako dodavati ulje, mleko i džem od kajsija.

Prosejati brašno, dodati prašak za pecivo i sodu bikarbonu, promešati i dodati u smesu. Razliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.

Pečenu koru ostaviti da se prohladi.

Razmutiti puding sa malo mleka, a ostatak mleka zagrejati, dodati razmućen puding i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostaviti puding da se ohladi (povremeno ga promešati da se ne bi stvorile grudvice).

Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati potpuno ohlađƒen puding i izmutiti sastojke. Na kraju dodati oceđene maline u fil i promešati žicom za mućenje da bi se sastojci izmešali.

Sa ohlađene kore odseći krajeve, a zatim je iseći na pet trakica jednake dužine i širine. Premazati prvu traku tankim slojem fila, uviti u rolat i staviti na sredinu tacne.

Premazati jednu po jednu traku tankim slojem fila, i zamotati oko prethodne (formira se oblik okrugle torte).

Premazati tortu ostatkom fila (prvo gornji deo torte, a zatim stranice) i umućenim šlagom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 363 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 181.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 1 l mleka
    • 3 kesice pudinga od malina
    • 150 g šećera u prahu
    • 250 g margarina
    • 400 g malina
  • Kora:
    • 2 jaja
    • 250 g šećera
    • 100 ml ulja
    • 200 g brašna
    • 4 kašike džema od kajsija
    • 1 prašak za pecivo
    • 1 kašicica sode bikarbone
    • 250 ml mleka