Toggle Navigation

 

Kolač od cimeta

Nekalorijski zaslađivači su sastojci koji se dodaju hrani sa ciljem obezbeđenja slasti ali bez značajnog povećanja energetske vrednosti. Veštački zaslađivači imaju značajnu ulogu u regulaciji telesne mase i regulaciji nivoa šećera u krvi u šećernoj bolesti. Zbog svoje intenzivne slasti upotrebljavaju se u veoma malim količinama. Bezbednost njihove primene kao aditiva u hrani proveravaju i studije objavljuju brojne renomirane međunarodne organizacije.

Plativoo
Priprema

Umutiti u činiji puter i jaja. Dodati kiselu pavlaku, zaslađivač, brašno, cimet i prašak za pecivo. Po potrebi doliti malo vode da masa bude tečnija. Sipati masu u pripremljen kalup i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 20 minuta. Kolač prohladiti, iseći na kriške i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 140 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 125 g putera
    • 2 jajeta
    • 375 ml kisele pavlake
    • 90 g veštačkog zaslađivača
    • cimet