Toggle Navigation

 

Kolač sa kruškama i brusnicama

Smatra se da je kruška ujedno i hranljiva i lekovita. Sadrži biljna vlakna, tanin i pektin, zbog kojih je sirova i neoljuštena dobra protiv zatvora i za poboljšanje probave. Osobama kojima iz razičitih razloga ne prijaju vlakna preporučuju se oljuštene i ispasirane kruške.

Plativoo
Priprema

Kruške oljuštiti, odstraniti semenke, preseći uzdužno na polovine, a zatim na kriške debljine 0,7 cm. Tepsiju premazati uljem, poređati kruške, posuti ih smeđim šećerom i poređati brusnice. Umutiti jaja sa šećerom, a zatim dodati brašno, prah pudinga od vanile, prašak za pecivo, vodu i ulje. Smesu dobro promešati a zatim razliti preko krušaka u tepsiji. Kolač staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180°C oko 35 minuta. Gotov kolač ohladiti. Umutiti slatku pavlaku u čvrst sneg. Kolač sa kruškama i brusnicama dekorisati šlagom, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 107 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 53.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 28.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Sastojci

    • 3 kruške
    • 1 šolja suvih brusnica
    • 4 jaja
    • 4 kašike šećera
    • 2 kašike brašna
    • 1 kesica pudinga od vanile
    • 1 šoljica vode
    • 2 kašike ulja
    • 250 ml slatke pavlake
    • 1 šolja smeđeg šećera
    • 5 g praška za pecivo