Toggle Navigation

 

Kolačići

Nekalorijski zaslađivači su sastojci koji se dodaju hrani sa ciljem obezbeđenja slasti ali bez značajnog povećanja energetske vrednosti. Veštački zaslađivači imaju značajnu ulogu u regulaciji telesne mase i regulaciji nivoa šećera u krvi u šećernoj bolesti. Zbog svoje intenzivne slasti upotrebljavaju se u veoma malim količinama. Bezbednost njihove primene kao aditiva u hrani proveravaju i studije objavljuju brojne renomirane međunarodne organizacije.

Priprema

Umutiti margarin i jaja.

Dodati brašno, orahe, zaslađivač, rendanu čokoladu, prašak za pecivo i vodu.

Umesiti glatko testo, razviti oklagijom na debljinu 1 cm i vaditi kolačiće raznih oblika.

Ređati ih u tepsiju i ispeći u zagrejanoj rerni na 200*, oko 20 minuta.

Gotove kolačiće izvaditi uz rerne i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 52 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 26 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g brašna
    • 50 ml vode
    • 200 g margarina
    • 50 g veštačkog zaslađivača
    • 2 jaja
    • 120 g iseckanog oraha
    • 100 g narendane čokolade
    • prašak za pecivo