Toggle Navigation

 

Kraljica torta

Lešnik je najbolje grickati u svežem stanju. Veoma je zastupljen u kulinarstvu a neke poslastice su nezamislive bez pečenog seckanog ili mlevenog lešnika. Sastojak mnogih torti, filova, sladoleda i kolača. Lešnici daju poseban kvalitet mlečnim čokoladama i kremovima. 

Priprema

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti seckanim lešnicima. Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Dodati mlevene lešnike, promešati i ravnomerno rasporediti po tepsiji. Ispeći dve kore u renri zagrejanoj na 180*C, oko 25 minuta. Umutiti jaja, žumanca i šećer, sve dok se masa ne udvostruči i ne pobeli. Staviti u šerpu, zagrejati na tihoj vatri, dodati 100 g bele čokolade i kuvati dok se ne rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Penasto umutiti margarin, dodati ohlađen krem u dobro umutiti. Dodati iseckano suvo voće, lagano promešati i sjediniti. Jednu koru prevrnuti na tacnu tako da lešnici budu gore, premazati filom i preklopiti drugom prevrnutom korom. Rastopiti belu čokoladu sa malo ulja i glazurom pemazati tortu. Dekorisati umućenom pavlakom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 116 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 112 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 58 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 8 belanaca
    • 8 kašika šećera
    • 250 g mlevenih lešnika
    • 30 g seckanih lešnika
    • 1 kašika brašna
  • Fil:
    • 8 žumanaca
    • 2 jaja
    • 300 g šećera
    • 100 g bele čokolade
    • 250 g margarina
    • 100 g seckanih suvih smokava
    • 50 g seckanih suvih kajsija
  • Glazura:
    • 150 g bele čokolade
    • 100 ml slatke pavlake