Toggle Navigation

 

Lenja pita od soje i maka

Mak, čest sastojak peciva i kolača se u radnjama može naći već samleven. Najbolje je čuvati ga na tamnom i suvom mestu uz obavezno poštovanje roka upotrebe! U Evropi se koristi plavi mak, dok na Bliskom i Dalekom Istoku poznaju i beli mak.

Priprema

U posudu staviti obe vrste brašna, margarin, jaje, mleko, šećer i prašak za pecivo i umesiti glatko testo.

Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko sat vremena.

Zagrejati mleko, dodati šećer, mak, sojine ljuspice i suvo grože. Kuvati fil dok se ne zgusne.

Testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom na veličinu tepsije i donju koru staviti u tepsiju. Premazati koru filom, preklopiti drugom korom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C.

Peći oko 30 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohladi pre sečenja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 91 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 62.5 kcal

Natrijum - 25.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 45.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

50

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 100 g sojinog brašna
    • 300 g pšeničnog brašna
    • 150 g margarina
    • 1 jaje
    • 180 g šećera
    • 100 ml mleka
    • 1 prašak za pecivo
  • Nadev:
    • 100 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 300 g mlevenog maka
    • 300 ml mleka
    • 300 g šećera
    • 100 g suvog grožđa