Toggle Navigation

 

Limun kolač

Kiselo-mlečni proizvodi, među kojima u našoj sredini najviše konzumirani jogurt i kiselo mleko, hranljivi su, ukusni i veoma povoljno utiču na zdravlje, te se u sastavu pravilne ishrane preporučuje konzumiranje ovih proizvoda i mleka dva do tri puta u toku dana. Za odrasle se preporučuje da sadržaj mlečne masti bude što manji. 

Plativoo
Priprema

U činiji umutiti sastojke za koru, razliti u dublji pleh i ispeći u rerni na 200*C, oko 30 minuta.

Limune oljuštiti i izmiksati dobro u blenderu.

Dok se testo peče penasto izraditi margarin, dodati šećer u prahu i izmiksan limun. Pečeno testo ohladiti i premazati pripremljenim prelivom od limuna.

Ostaviti da se malo stegne, a zatim iseći na štangle i servirati na tacnu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 236 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 118 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 80 g margarina
    • 2 limuna
    • 600 g šećera u prahu
  • Ostali sastojci:
    • 3 jaja
    • 250 g kiselog mleka
    • 1 puding od vanile
    • 400 g mlevenog keksa
    • 30 ml ulja
    • prašak za pecivo