Toggle Navigation

 

Mafini sa bananama

Banane rastu u trposkim predelima. Beru se zelene i tokom skladištenja i transporta se čuvaju u uslovima koji sprečavaju brzo zrenje. Nedovoljno zrele, zelene banane sadrže više skroba i manje su slatke. Procesom zrenja skrob se konvertuje u dekstrin i glukozu, te su zrele banane slađe. 

Priprema

U činiji penasto umutiti margarin, šećer i vanil šećer. Postepeno dodavati preostale sastojke: jaje, brašno pomešano sa praškom za pecivo, sok od banane i cimet.

Na kraju dodati banane iseckane na kockice i promešati lagano smesu varjačom.

Razliti smesu u pripremljen kalup za mafine i peći u rerni na 200*C, oko 25 minuta.

Prohlađene mafine izvaditi iz kalupa, servirati i posuti rendanom čokoladom.  

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 86 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 43 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg očišćenih banana
    • 1 jaje
    • 300 g brašna
    • 200 ml soka od banane
    • 100 g margarina
    • 100 g šećera
    • 10 g cimeta
    • 1 prašak za pecivo
    • 1 vanil šećer
    • 50 g rendane čokolade