Toggle Navigation

 

Čokoladni mafini sa filom i uskršnjim bombonicama

Kakao prah i čokolada prave se od sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao što znači "hrana bogova". Istraživanja pokazuju da crna čokolada i kakao u prahu mogu povećati nivo „dobrog“ HDL holesterola i na taj način doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema. 

Priprema

Umutiti penasto margarin, dodavati uz stalno mućenje jaja, šećer, brašno, mleko, prašak za pecivo i kakao.

Razliti smesu u pripremljen kalup za mafine i ispeći u rerni zagrejanoj na 200°C, oko 40 minuta.

Za to vreme pripremiti fil: čokoladu rastopiti i prohladiti. Umutiti penasto margarin i šećer u prahu, dodati čokoladu i promešati.

Kad se mafini prohlade, poređati ih na tacnu, ukrasiti filom i uskršnjim bombonama. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 184 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 92 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Broj osoba

12

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 140 g margarina
    • 3 jaja
    • 140 g šećera
    • 100 g brašna
    • 25 g kakaa
    • 200 ml mleka
    • pola kesice praška za pecivo
  • Fil:
    • 90 g mlečne čokolade
    • 85 g margarina
    • 140 g šećera
    • 200 g uskršnjih bombonica