Toggle Navigation

 

Moka torta

Kafa je omiljeni napitak današnjice, a datira još iz 9. veka. Priprema se od zrna drveta Coffea, iz familije Rubiaceae.

Priprema

Razdvojiti žumanca i belanca. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne rastopi. Varjačom lagano umešati žumanca, brašno, kafu, orahe i prašak za pecivo.

Razliti smesu u okrugli kalup obložen pek papirom i ispeći koru u rerni na 200*C, oko 25 minuta. Pečenu koru preseći na pola i ohladiti.

Penasto umutiti šećer u prahu i žumanca. Dodavati gustin i kafu i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.

Ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom.

Staviti jednu koru na tacnu, premazati kremom, preklopiti drugom korom i preliti celu tortu glazurom: u šerpi skuvati čokoladu, margarin i kafu.

Tortu dobro ohladiti i dekorisati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 25 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 93 mg

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 207 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 46.5 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 103.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 4 jaja
    • 100 g mlevenih oraha
    • 250 g šećera
    • 150 ml skuvane crne kafe
    • 100 g brašna
    • 1 prašak za pecivo
  • Fil:
    • 3 žumanca
    • 150 g šećera u prahu
    • 100 ml skuvane crne kafe
    • 1 kašika gustina
    • 1 margarin
  • Glazura:
    • 100 g čokolade za kuvanje
    • 80 g margarina
    • 45 ml skuvane kafe
Ključne reči:
jaja šećer crna kafa čokolada