Toggle Navigation

 

Mus od jagoda i jogurta

Voćno-mlečna poslastica jednostavna za pripremu, dobro izbalansirana. Izborom nemasnog jogurta i biljne pavlake, kao i upotrebom zaslađivača, smanjuje se sadržaj masti i ukupna energetska vrednost poslastice. 

Plativoo
Priprema

Jagode oprati (ako su zamrznute, otopiti ih), odvojiti par lepih komada, a preostale jagode ispasirati sa sokom od pomorandže i šećerom. U masu dodati jogurt.

Želatin otopiti u malo hladne vode i ostaviti 10 minuta. Želatin pomešati sa 5 kašika pirea od jagoda, a onda sve sastaviti, lagano izmešati i ostaviti u frižider da se ohladi.

Za to vreme pavlaku čvrsto ulupati mikserom i dodati ohlađenoj masi od jagoda.

Krem rasporediti u 4 čaše, ukrasiti preostalim jagodama i držati u frižideru do služenja.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 116 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 58 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g smrznutih ili svežih jagoda
    • 100 ml soka od pomorandže
    • 80 g šećera
    • 300 ml jogurta od obranog mleka
    • 50 g želatina
    • 150 ml slatke pavlake
Ključne reči:
mus jogurt maline želatin jagode