Toggle Navigation

 

Neobična torta sa jagodama

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi. 

Priprema

Razdvojiti žumanca i belanca.

Penasto umutiti belanca u čvrst sneg. Dodavati postepeno šećer i mutiti. Zatim varjačom umešati brašno, prezlu i prašak za pecivo.

Razliti masu u okrugli kalup i ispeći koru u rerni na 200*C, oko 30 minuta. Pečenu koru izdubiti u sredini (obod da ostane jedan santimetar).

Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer u prahu, ekstrakt i iseckane jagode. Izvađenu koru izmrviti i sjediniti sa kremom.

Napuniti koru kremom i dekorisati šlagom i jagodama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 128 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 116 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 92.5 kcal

Natrijum - 64 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

14

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 jaja
    • 6 kašika šećera
    • 5 kašika brašna
    • 1 kašika prezle
    • prašak za pecivo
  • Krem:
    • 300 ml slatke pavlake
    • 100 g šećera u prahu
    • 400 g jagoda
    • ekstrakt vanile
  • Dekoracija:
    • 300 ml slatke pavlake