Toggle Navigation

 

Orah torta

Plod oraha je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, jer jedna četvrtina šolje oraha može da obezbedi više od 90% dnevnih potreba za ovom materijom koju organizam nikako ne može sam da stvori. Zato nutricionisti preporučuju češće konzumiranje oraha i dugog jezgrastog voća u sastavu pravilne i uravnotežene ishrane, kako bi ostvarili brojne zdravstvene koristi.

Priprema

U šerpi skuvati orahe, šećer i vodu i prohladiti.

Umutiti slatku pavlaku, dodati poparene orahe i dobro promešati.

Piškote umakati u sok i ređati u kalup. Sipati deo fila, posuti višnjama i ponavljati postupak dok se sastojci na potroše.

Tortu ukrasiti višnjama i servirati.

 

Zbog visokog sadržaja masnoća, plod oraha je veoma podložan kvarenju koji otpočinje delovanjem mikroorganizama koji razgrađuju masnoće. Zato se oljušteni plodovi čuvaju na hladnom, mračnom i suvom mestu gde mogu ostati sveži i duže od šest meseci, dok će se u zamrzivaču sačuvati i do godinu dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 117.5 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g piškota
    • 150 ml soka od jabuke
    • 200 g mlevenih oraha
    • 150 g šećera
    • 200 ml vode
    • 500 g višanja
    • 400 ml slatke pavlake