Toggle Navigation

 

Oraščići

Plodovi oraha pristižu krajem septembra i mogu se dugo čuvati na suvom i tamnom mestu. Dostupni su cele godine i jelima daju posebnu aromu, a kolačima neverovatan ukus.

Plativoo
Priprema

Ušpinovati šećer sa vodom, pa dodati margarin i rastopiti.

U smesu dodati mlevene orahe i keks i na kraju žumance.

Smesu dobro mešati varjačom dok ne postane kompaktna. Smesu podeliti na dva dela.

U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu (svetlija smesa predstavlja jezgro oraha, a tamnija ljusku).

Spajati jezgro i ljusku gotovim čokoladnim kremom ili eurokremom.

Oraščiće ostaviti da se ohlade stegnu, a zatim ih iseći na četvrtine i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Natrijum - 74 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5.5 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 37 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g šećera
    • 5 kašika vode
    • 60 g margarina
    • 100 g mlevenih oraha
    • 100 g mlevenog keksa
    • 1 žumance
    • 100 g čokolade
    • 100 g eurokrema