Toggle Navigation

 

Palačinke sa bananama

Slatkiši prženi na masnoći sigurno ne spadaju u dijetalna jela, ali smanjenjem količine upotrebljene masnoće i ukusnim voćnim punjenjima možemo pripremiti prihvatljivo jelo.

Plativoo
Priprema

U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, so, šećer, vanil šećer, ulje. Postepeno dodavati brašno, a zatim dodavati mleko i mineralnu vodu uz stalno mešanje, vodeći računa da se ne stvore gudvice. Pred kraj mućenja dodati sodu bikarbonu.

Palačinke peći u dobro zagejanom tiganju, prvo jednu stranu 2 - 3 minuta, a zatim okrenuti palačinku i nastaviti sa pečenjem druge strane oko 1 minut. Gotove palačinke ređati na veći tanjir.

Nadev: Banane oguliti, iskidati na manje komade i staviti u činiju. Dodati marmeladu i rum i sve dodro viljuškom izgnječiti.
 
Gotovom masom puniti palačinke, savijati na četvrtine i ređati u tanjir. 
 
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 167.5 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Nadev:
    • 1 kašicica ruma
    • 30 g marmelade od kajsija
    • 100 ml voćnog topinga
    • 4 banane
  • palačinke
    • 125 g brašna
    • 2 g soli
    • 15 ml ulja
    • 15 g šećera
    • 200 ml mleka
    • 200 ml mineralne gazirane vode
    • 1 g sode bikarbone
    • 1 vanil šećer
    • 1 jaje