Toggle Navigation

 

Banana krem šnite

Banane rastu u trposkim predelima. Beru se zelene i tokom skladištenja i transporta se čuvaju u uslovima koji sprečavaju brzo zrenje. Nedovoljno zrele, zelene banane sadrže više skroba i manje su slatke. Procesom zrenja skrob se konvertuje u dekstrin i glukozu, te su zrele banane slađe.

Priprema

Penasto umutiti margarin i šećer u prahu. Dodati kokos, mleveni keks, ekstrakt od banane i izgnječene banane. Oblikovati smesu na tacnu i ukrasiti sa umućenom biljnom pavlakom. Poslasticu rashladiti i tek potom servirati.

 

U ovoj poslastici, koja nas ukusima banane i kokosa vodi na neka daleka i egzotična mesta, čak 96 % kalorija je poreklom iz masti i ugljenih hidrata, zbog čega se ne preporučuje osobama sa šećernom bolešću, povišenim masnoćama u krvi i gojaznim osobama na redukcionim dijetama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g margarina
    • 250 g šećera u prahu
    • 100 g kokosa
    • 300 g mlevenog keksa
    • 1 kg banana
    • 200 ml biljne pavlake
    • za dekoraciju: